En rejse med HEAL
Jeg været på spændende og inspirerende rejse ind i HEAL.
HEAL står for Human Equine – Alliances for Learning – og er en model inspireret af kropsorienteret psykoterapi og traumeterapi.
HEAL-modellen opererer med seks ”nøgler” eller trin som værktøjer til affektstyring, selvregulering samt til udvikling af relationer.
Modellen er udviklet af Leigh Shambo og David Young og er inspireret af neurovidenskabens forståelse af hjernens funktioner og traumers påvirkning.
Aktivitet/læring med hest
Hesteaktiviteterne er bygget op omkring den naturlige udvikling af et gensidigt fordelagtigt arbejdsforhold/relation med et andet pattedyr (hesten).
Efterhånden som vi gennemgår de seks trin, udvikles og forbedres vores "problemområder".
Hesteaktiviteterne spænder fra at observere hestene, til at nærme sig, røre ved, håndtere, pleje, vejrtrækning, lære at berolige en nervøs hest, øve grænser og give efter gennem ledende og grundlæggende øvelser, aktivt frit spil og ridning.
Målet er , at person og hest;
1) opretter en limbisk forbindelse, bliver nysgerrig efter og engageret af hinanden,
2) bygger gensidig forståelse og delt kommunikation gennem udfordringer (regulering) og
3) demonstrerer et ligeværdigt partnerskab,
- som udgangspunkt for at kunne arbejde med netop det som er vanskeligt.
"Det, der er blevet såret i forholdet, skal trods alt heles i forholdet.."
Sådan skriver Annie G. Rogers i bogen A Shining Affliction: A Story of Harm and Healing in Psychotherapy , hvilket netop er den kærlige tankegang bag HEAL.
Traumer opstået i relationer skal heales i relationer.
Det er således som udgangspunkt ikke muligt at arbejde med 'problemerne' kun alene.
At flytte en person fra traume til helbredelse, eller fra uhensigtsmæssige strategier til mere hensigtsmæssige strategier i livet kræver følelsesmæssig indflydelse og involvering. Gennem nye oplevelser, beroligelse og regulering i relationer ændrer vi hinandens hjerner og skaber nye veje, der giver nye indsigter og strategier.
Det er nødvendigt at øve os i nye strateger på hinanden – men nogen gange er det bare ikke hensigtsmæssigt at øve os på vores mand, kone eller kollega, idet det kan have uforudsete konsekvenser, hvis ikke begge parter er indforstået med præmissen. En øve- arena skal således give mulighed for at kunne fejle og kunne prøve igen, hvilket ikke altid er muligt i menneskelige relationer – særligt ikke hvis den pågældende relation i forvejen er en del af problemstillingen.
Gennem udvikling af en gensidig udviklende relation med en hest er det dog muligt at skabe en næsten sammenlignelig relation. Her skabes en tryg base til at opdage følelsesmæssige tendenser og strategier og gennem nye oplevelser i relationer er muligt at ændre strategier til mere hensigtsmæssige strategier.
Hestene anerkendes i den forbindelse som ligeværdige partnere med meninger, valg og følelser. Oplevelsen af følelsesmæssig regulering inden for et virkeligt livsbånd med en hest gør det muligt at arbejde sikkert sammen om udfordrende, endda risikable opgaver.
Båndet er ikke sentimentalt, og det er heller ikke et ensidigt fantasibånd. Det er en brugbar opmærksomhed og respekt for den anden.
Inddragelse af HEAL i Rideterapien
HESTEKRAFT vil fremadrettet tilbyde rideterapeutiske forløb med afsæt i HEAL modellen, tankegangen og øvelser omfattet af HEAL. (6 lektioner)
HEAL vil også blive anvendt i den almindelige praksis.
Har du lyst til at læse mere om HEAL?
Læs mere på www.humanequinealliance.com